dimecres, 10 d’abril del 2013

El moment en el que neix i creix aquest moviment al món estan succeint una sèrie de canvis, acabada la Segona Guerra Mundial un conjunt de polítiques econòmiques fan revifar la societat de consum, s’implanta l’estat del benestar i es cova el capitalisme més ferotge. Per una altra banda la Gerra del Vietnam suposa un seguit de morts innecessàries que el moviment hippie denunciarà reiterades vegades, es constitueixen una sèrie de grups contestataris (ecologistes, pacifistes, feministes, etc.), que farà sorgir una manera nova d’entendre la societat i el món en general, trencant amb el tradicionalisme del sistema establert.
L’amor lliure o l’alliberament sexual és una de les característiques que fan entendre el moviment hippies, rebutgen el matrimoni, el qual consideren com a “contracte d’esclavitud social”, també creuen en la idea de unió lliure entre les persones, l’homosexualitat i la bisexualitat. Es en aquest context on apareix al mercat la píndola anticonceptiva, la qual permetia a les dones controlar la seva sexualitat i tenir sexe sense reproducció, no només és important per aquesta qüestió, sinó que és aquí on els drets de les dones experimenten el canvi més  sustrancial arreu , tot i que hem de ser conscients que no fou ni és al mateix ritme en totes les regions.
 Més tard durant els anys 60 i sobretot durant el famós maig del 68 aquestes primeres  reivindicacions prenen cos i és curiós el fet de que la guspira que va fer esclatar la revolta fou el fet de no deixar entrar als nois a la residència de dones estudiants a la Universitat de Nanterre, al nord de França.
Tot i que es relaciona estretament aquesta idea d’amor lliure amb el moviment dels hippies, les seves arrels són molt més llunyanes, aquest concepte  prové de l’anarquisme, el qual destacava el paper de la dona “lliure i emancipada” i reivindicava també la pràctica i l’alliberament sexual de les persones que estaven, segons aquest pensament, oprimides pel sistema i l’estat.
Segons El Gran Diccionari de la llengua catalana la definició d’amor lliure és: relació amorosa que rebutja l’establiment d’una manera fixa o estable. És contrari a la fidelitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada